JAVEL, HR. MINISTER!

980x410Minister

“Problemet med folkeafstemninger er, at det er afstemninger, hvor dem, der stemmer, er folk!”

             Om hvordan det gik til, at Danmark alligevel gik over til EURO…

Folketeatret har fået fingre i ”kronjuvelerne” – satirens arvesølv – og vel at mærke nyskrevet!

Mine damer og herrer: Dette er noget så sjældent som et stykke yderst veldrejet politisk satire. Morsomt, men med mening i  – og virtuost serveret af de fem spillere
Ekstra Bladet

Javel Hr. Minister går i kødet på politisk magtspil og ministerfusk….slagfærdig og velturneret
 Bo Lidegaard, Politiken

En meget, meget morsom farce med et overvældende godt skrevet manuskript
BT

Man skal være meget olm, hvis man ikke kan finde noget at more sig over

CPHculture

Se den forestilling – den er teatrets svar på Roald Als’ tegninger.

Originalforfatterne til den klassiske, engelske tv-serie – Anthony Jay og Jonathan Lynn – har på baggrund af deres gamle genistreg, ”Yes, Minister!”, skrevet en helt ny forestilling til teatret – og det er lykkedes at få lov til at lade Flemming Jensen få frie hænder til at skrive en dansk version helt op i nutidens politiske Danmarksbillede. Som han tidligere har gjort med flere af Alistair Beaton’s politisk-satiriske skuespil.


Som ministeren og departementschefen mødes for første gang på en teaterscene to af landets skarpeste satirikere – i både skrift og tale: Jacob Morild og Flemming Jensen selv som hhv. den intellektuelt kølige departementschef og den joviale, knapt så intellektuelle statsminister.
Til dem støder Özlem Saglanmak, Gordon Kennedy og Karsten Jansfort som repræsentanter for ministeriets embedsværk og som ambassadøren fra den olierige republik Chumranistan.

Sammen med dem skal vi igennem en højst nutidig demokratisk krise over en weekend på Marienborg, hvor de alle sidder i klemme mellem de fire forbehold, euroen, kokkens dim sum’er, konferencen i Bellacenteret, bestyrelsen for Saxo Bank og en prostitueret i helikopter.
Moral – konsekvens – og muligheden for genvalg. Det er tandhjulene, der driver historien, der instrueres af Morten Hovman.

”Vi embedsmænd er garanten for, at man kan anbringe selv en fladfisk på en ministertaburet.”

“Magten viger altid fra et vakuum. Og lige nu er det sådan et, der er statsminister

 ”Meningsmålingerne falder som en kokasse fra en højrøvet kvie!”

 ”Vi politikere må holde os fri af faglig indsigt – ellers risikerer vi at blive manipuleret af kendsgerninger!”

 ”EU-valget – folket har ret til at blive ved med at stemme, indtil de stemmer rigtigt.”

 ” 10 billioner dollars ligger et pænt stykke over mindsteomkostningerne for principper i EU”

”Jeg ved jo ikke, om der er mere, som jeg burde vide, som jeg ikke ved – ved du det?”

 ”Måske ku’ vi få kronprinsen til at padle i kano med  EU-lånet gennem Frederiksholms Kanal?”

 ” STATSMINISTEREN HOLDER ILLEGAL INDVANDRER SKJULT PÅ MARIENBORG”

 ” Der er DJØF-forstoppelse i samtlige ministerier!”

Der ikke være kulturforskelle mellem de forskellige kulturer!”

 ”Vil I flyve en prostitueret til Marienborg i den kongelige helikopter???”

 ”Ikke engang patriotisk sex, tak! Jesper skal altså også vælges i Ringkøbing!”

 ”Hvis det her slipper ud, så ved han intet!  Okay?”

Statsministeren taler ikke om kvinder, Bernhard – han taler om udlændinge.”

 ” –    Hvordan sku’ jeg ku’ ringe til Ekstrabladet og fortælle noget, jeg ikke ved?
–       Den slags generer ikke Ekstrabladet.”

”Problemet er, at folkeafstemninger er afstemninger, hvor dem, der stemmer, er folk!”

Moral. Anstændighed. Ordentlighed! Og så hele den forpulede, globale CO2-drivhuseffekt oven i hatten!”

”Demokrati bør primært være et ceremoniel, hvor vi får befolkningens samtykke til den politik, der er blevet besluttet af folk, der er kvalificerede til at beslutte den. Os.”

”I stedet for at få aftalerne på plads, inden de alle sammen mødtes – så lod de dem alle sammen mødes for at få aftalerne på plads. Det går jo ikke! ”

”Jeg mindes ikke at ha’ set nogle retningslinjer for diplomatisk etikette, der specifikt siger, at det er fuldmægtige i statsministeriet, der skal ta’ sig af alfonseri.”PROGRAMARTIKEL

Minister_5

DÉT LAVER MAN IKKE SJOV MED!!!

Nej, man gør ikke – man bruger humoren til at ta’ det alvorligt.

Dette er en forestilling med mange ord – sådan er dens karakter. Men et pænt stykke inde i første akt er der et punkt, hvor alle personerne i stykket bli’r tavse.

Fordi noget er for galt.

Så meget for galt, at nogle blandt publikum måske vil føle, at det indtrufne alvorspunkt ikke hører hjemme i en komedie – men hvis humoren skal ha’ kant, har vi brug for en moralsk udfordring, hvor vor egen umiddelbare reaktion er: Dette er utænkeligt! Intet rettænkende, voksent menneske går med til dette.

Men hvis vi ser os om i verden, sker der fortvivlende meget, som rettænkende, voksne mennesker går med til. Hvorfor gør vi det?

IMG_0102I vil i denne forestilling opleve ambassadøren forsøge at forsvare det uforsvarlige. Og diskutere det indiskutable. I vil høre en dansk statsminister med ildhu kaste sig ud i at gøre det uacceptable acceptabelt, så det ubekvemme kan blive bekvemt. Det eneste, der ændres, når realiteternes verden er grum … er ord.
Helt ærligt synes jeg ikke, at det lykkes for nogen af dem. Det tror jeg heller ikke, at I vil synes. Heldigvis.

Men på scenen – og i virkeligheden? – sættes der alligevel nogle bølger i gang, så alle disse tomme ord bli’r katalysatorer for moralens opløsning til amoral.

Ikke umoral – den slags er vi blevet rigtigt dygtige til at formulere os væk fra.

I en halv snes år har vi diskuteret spindoktorer herhjemme. De er her stadig – og det er Minister_2ikke blevet et hak bedre – tværtimod. Men nu er embedsstandens rolle også rykket ind i debatten – og stykkets fokusering på kampen mellem disse to magtfaktorer er blevet lynende aktuel. Mellem dem står så den folkevalgte minister – og det er jo demokratiets bevidste valg, at den øverste chef er amatør. I ordets bedste betydning.

Undertegnede synes faktisk, at det er smukt og rigtigt – men det stiller store krav til alle parter. Og det er de krav, forestillingen kredser om. Det førnævnte uspiselige punkt er blot den faktor, der stiller kravene på prøve.

IMG_0104Vi har fået lov til at røre ved den politiske satires arvesølv – og vi har rørt ved det. Ret meget, oven i købet – og her skal lyde en stor tak til originalforfatterne for, at de stolede på os og gav frie hænder til, at vi ikke bare oversatte, men versionerede. De skulle lige trække vejret et par gange – vi taler om deres hjertebarn gennem mere end 30 år! – men så fik vi lov. Man kan ikke lave en forestilling om engelsk indenrigspolitik til et dansk teater – dér må vi henvise til seriens genudsendelser på tv.

Personerne her har ingen ydre ligheder med Bernhard, Sir Humphrey og Jim Hacker fra tv – og de har andre navne. Selv Bernhard …  Og vi har været en alvorlig tur nede i maskinrummet og søgt at versionere originaludgaven til dansk – med plads til tidens tanker og trusler.
Ifølge grundloven er et folketingsmedlem kun bundet af sin samvittighed – i praksis oplever vi, at man primært føler sig bundet af sit partis meningsmålinger.

For efter årtier hvor vi i højere og højere grad har ladet vort indre kompas styre af markedets kræfter og pragmatisme, er tiden nu inde til at sætte hælene i jorden og rette vor fulde opmærksomhed på noget så usexet som MORAL.

Og det er dét, denne forestilling handler om.

God fornøjelse – vi håber, at I vil le mere, end I griner.

Flemming Jensen
(oversætter/bearbejder)IMG_0108


OMTALE

[nggallery id=12]


LÆSERBREV i JYSKE VESTKYSTEN

“Tusind tak til Flemming, Jacob, Gordon, Özlem og Karsten for en yderst begivenhedsrig og fantastisk morsom aften – Javel Hr. Minister er endnu en genistreg begået af Flemming Jensen. Han er suveræn i rollen som den lidt joviale og nå ja, naive, statsminister, der går meget op i ordet moral, og han er skønt flankeret af et dygtigt hold. Jacob Morrild er uforglemmlig i rollen som ”slangen i Paradis”, den arrogante departementschef der tilsyneladende er vant til at slippe godt afsted med at sno statsministeren om sin lillefinger.
Når man, som jeg, har fulgt Flemming i hans arbejde gennem mange år, føler jeg mig ganske tryg som publikum, for jeg ved, hvad jeg får, nemlig kvalitet. Uanset hvad Flemming kaster sig over, og det er jo ikke så lidt, så er det altid gennemtænkt og gennemarbejdet til punkt og prikke – det er tydeligt, at han har noget på hjerte og vil noget med sit publikum, at han tager dem seriøst, og det elsker jeg. Der er genkendelighed, ja heldigvis, men han bliver også ved med at overraske og imponere, og man fascineres. Man går aldrig forgæves hos Flemming Jensen.

Jeg kan stærkt anbefale folk at ofre en aften i teatret i selskab med Javel Hr. Minister – det vil I ikke fortryde. Her er fart over feltet fra start til slut, men der levnes også plads til rundige overvejelser – tanker! Der gøres brug af mange – og ind imellem også latinske – ord og lange sætninger (det er jo intelligente mennesker vi har med at gøre!), og moral er et ord, der går igen adskillige gange, men alt det skal man overhovedet ikke lade sig skræmme af, faktisk tværtimod, for det hele er så gennemført morsomt. Man er topunderholdt fra start til slut.”


PIA CHRISTMAS MØLLER

Synes, at Flemming Jensens danske udgave af Yes, minister var/er fremragende! Både manuskript, instruktion, opsætning og fremførelsen/spillet sad lige i skabet – og er bedre end det engelske forlæg!
Mvh

Pia Christmas-Møller


LÆRERFORENINGENS BLAD
Grinet i magtens korridorer.

‘Det laver man ikke sjov med’ siger skuespiller Flemming Jensen i et lille program til forestillingen ”Javel – hr. minister”. I forestillingen bruges humoren i en lind strøm til at tage tingene alvorligt. Jacob Morild og Flemming Jensen spiller hhv. den intellektuelle kølige departementschef og den joviale statsminister, der ikke er specielt intellektuelt overfrankeret. Forestillingen stiller spørgsmålet om, hvor langt statsmagten vil prostituere sig for at redde den danske økonomi. Således runder vi en demokratisk krise, hvor olieinteresser, prostitution, Ekstrabladet, Saxo Bank, de fire EU-forbehold er lattervækkende i fokus.

Uropræget er scenen, hvor det går op for statsministeren, at hans rådgivere har planlagt og gennemført en kontakt til Marienborgs mellemøstlige koks 14 årige datter, der opfordres til at ligge i med en oliestats udenrigsminister for at redde nogle favorable lån til Danmark og Europa. Det kan næppe blive mere kompromitterende for den rædselsslagne statsminister – ikke mindst når det slipper ud…”Det kan næppe blive værre” siger Storm P.s pessimist. ”Bare vent”, svarer hans optimist….

Stykket handler således om noget så usexet som moral og om hvem, der styrer Danmark.

Spillerne på scenen agerer overmåde præcist og oplagt – latteren rungede jævnthen i den lille teatersal, mens de små hår rejste sig.

Se den forestilling – den er teatrets svar på Roald Als’ tegninger.

Finn Gunst


INTERVIEW

Javel, hr. minister

INTERVIEW 1INTERVIEW 2